Cinci nominalizări validate pentru Premiul de Inovație Europeană în Geotermală Ruggero Bertani 2024

Cinci nominalizări validate pentru Premiul de Inovație Europeană în Geotermală Ruggero Bertani 2024

EGEC a anunțat cele cinci nominalizări validate pentru Premiul de Inovație Europeană în Geotermală Ruggero Bertani 2024.Câștigătorul va fi anunțat la expoziția și congresul GeoTHERM, care va avea loc între 29 februarie și 1 martie 2024 în Offenburg, Germania.

Finaliștii distinși, enumerați în ordine alfabetică după companie, sunt:

1.Canopus Drilling Solutions Geothermal BV (Olanda), cu proiectul „Field pilot al tehnologiei de foraj direcțional cu proiectile de oțel la VersuchsStollen Hagerbach, CH.”

Tehnologia inovatoare de foraj direcțional cu proiectile de oțel (DSSD) dezvoltată de Canopus forajează de până la trei ori mai rapid decât forajul pur PDC, ghidându-se prin orice tip de rocă și la orice adâncime. În primul rând, impactul asupra ratei de penetrare a fost testat la facilitatea de testare completă a forajului la TNO RCSG din Olanda. În al doilea rând, a fost efectuat un pilot de teren la VersuchsStollen Hagerbach (VSH, CH) în iunie-iulie 2023. Acest pilot a demonstrat ghidarea cu DSSD, forând două orizontale superficiale de câte 125 m fiecare.
Proiectul a fost realizat în cadrul proiectului Deploy the Heat www.deploitheheat.eu (Apel comun Geothermica SES 2021).

2.Deutsche Erdwärme GmbH (Germania), cu proiectul „Foraj Geotermal GN-Th-1 (Proiectul Geotermal Graben-Neudorf).”

Proiectul geotermal al Deutsche Erdwärme GmbH din Graben-Neudorf, în sud-vestul Germaniei (Baden Württemberg), a demonstrat pentru prima dată în Grabenul Rinului Superior aplicarea inovatoare a sistemelor de lichid de foraj pe bază de silicat în combinație cu o tehnologie de răcire a noroiului de pe mare pentru a face față cu succes temperaturilor foarte ridicate ale subsolului în formațiuni geologice reactive dificile, permițând explorarea cu succes a rezervoarelor fisurate într-un mediu de temperatură de până la 205°C.

3.Halliburton (Olanda), cu proiectul „GeoESP Intake: Pompe submersibile electrice geotermale (ESP) Intake.”

GeoESP Intake utilizează tehnologii din industria petrolului și gazelor și din industria medicală pentru a reduce consumul de energie în unele cazuri cu peste 30% pentru Pompele Submersibile Electrice Geotermale (ESP) în aplicații geotermale cu debit mare (> 92 litri/s). Designul GeoESP Intake pentru diverse aplicații a rămas practic neschimbat decenii la rând până în 2023. GeoIntake îmbunătățește aplicațiile geotermale prin: Reducerea consumului de energie în unele cazuri cu peste 30% în aplicații cu debit mare (> 50KBPD, 92 litri/secundă), Administrarea completă a forajelor cu producție solidă, Reducerea formării de depuneri, Atenuarea eroziunii la adâncimea de setare a admisiei ESP.

4.HydroVolve UK Ltd (Regatul Unit), cu proiectul „GeoVolve HYPERDRIVE.”

Timp de zece ani, HydroVolve a cercetat și dezvoltat un motor de fund capabil să funcționeze continuu și fiabil în cele mai aspre medii subterane. Acest lucru a dus la dezvoltarea GeoVolve HYPERDRIVE, un sistem de foraj percutant de înaltă performanță și înaltă integritate. În primele implementări ale forajului în 2023, Hyperdrive a demonstrat reducerea costurilor de timp ale echipamentului prin creșterea ratei de penetrare, reducând în același timp costurile asociate cu întreruperile de timp pentru înlocuirea burghiilor plictisitoare și costul redus al burghiilor datorită mai puținelor implementări ale acestora. Această tehnologie elimină limitele performanței de foraj, depășind provocările tehnice asociate cu forajul în straturi de rocă dură și adâncă.

5.Vulcan Energie Ressourcen GmbH (Germania), cu proiectul „Lithium Extraction Optimization Plant (LEOP) pentru producerea de litiu verde în Europa.”

Rezervoarele adânci ale Grabei Rinului Superior conțin litiu. Brânza produsă este răcită pentru a folosi energia în procesul de extracție și pentru a furniza energie clienților. Brânza răcită este filtrată printr-un proces de adsorbție, o metodă fizică de Extracție Directă a Litiului (DLE). Când este umplut, adsorbantul este clătit cu apă curată. Eluatul conține apoi clorură de litiu (LiCl) și câteva impurități. Eluatul este purificat și condensat. După aceste etape, 40% LiCl este conținut în 60% apă. Această pre-producție este apoi transportată la Frankfurt-Höchst chemical park pentru a rafina LiCl în Lithiumhydroxide, un produs utilizat în baterii. LEOP este o instalație în stadiu pre-comercial pentru a instrui personalul și a optimiza procesul.

„Sunt profund inspirat de calitatea inovației demonstrate de cei cinci finaliști pentru Premiul de Inovație Europeană în Geotermală Ruggero Bertani 2024. Devotamentul lor pentru cercetarea practicilor inovatoare în geotermală este cu adevărat lăudabil. Fiecare proiect reflectă un angajament față de excelență și o viziune de a dezvolta tehnologia geotermală și mai mult. În fiecare an, suntem onorați să primim atât de multe aplicații de calitate”, a declarat Philippe Dumas, Secretar General al EGEC.

Despre Premiul de Inovație Europeană în Geotermală Ruggero Bertani

Premiul de Inovație Europeană în Geotermală Ruggero Bertani este o inițiativă dezvoltată de EGEC, Consiliul European al Energiei Geotermale, în colaborare cu Messe Offenburg, organizatorul congresului GeoTHERM. Acest premiu este acordat companiilor care au adus o contribuție remarcabilă în domeniul energiei geotermale sub forma unor produse inovatoare, cercetări științifice sau proiecte. Nominările validate și câștigătorul premiului sunt recunoscute pentru munca lor remarcabilă și impactul asupra unei industrii în creștere și dinamice. Premiul recunoaște originalitatea, inovația, fiabilitatea, reducerea emisiilor și îmbunătățirile în producția de energie, oferind o oportunitate pentru colegii din industrie să recunoască excelența și pentru cele mai interesante idei să fie larg publicate. Aplicațiile sunt evaluate pe baza originalității, inovației, fiabilității, reducerii emisiilor și îmbunătățirilor în producția de energie.

Mihai VINTILĂ

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *