Republica Elenă, Republica Bulgară și România acord pentru dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est
Ministrul Sebastian Burduja a semnat, alături de Rumen Radev, ministrul Energiei din Bulgaria, și de Theodoros Skylakakis, ministrul Energiei și al Mediului din Grecia, Declarația de Intenție pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est între Republica Elenă, Republica Bulgară și România.
Această declarație transformă cele trei țări într-un centru energetic regional puternic, capabil să atragă finanțare europeană pentru proiecte energetice comune. Declarația are trei componente majore: (1) dezvoltarea în comun a proiectelor de energie eoliană pe mare, în Marea Neagră și în Marea Egee, inclusiv prin accesarea finanțării prin Facilitatea Europeană de Conectare; (2) instituirea unui Centru regional pentru hidrogen regenerabil prin participarea autorităților, operatorilor sistemelor de transport și a industriei, cu acces, de asemenea, la finanțări prin Facilitatea Europeană de Conectare; și (3) dezvoltarea în comun a infrastructurilor transfrontaliere de încărcare a vehiculelor electrice.
„Participarea noastră la acest forum important reprezintă un angajament clar al României față de securitatea energetică și sustenabilitatea regiunii noastre. Am subliniat în cadrul discuțiilor necesitatea urgentă de a reduce dependența de resursele energetice externe, în special în contextul agresiunii Federației Ruse în Ucraina. Eforturile noastre conjugate în diversificarea surselor de energie și consolidarea infrastructurii de interconectare demonstrează viziunea și determinarea noastră de a construi un viitor energetic mai sigur și mai verde.
România este apreciată la cel mai înalt nivel, ca lider în sectorul energetic din Europa Centrală și de Sud-Est. Avem resursele, energia și determinarea necesare pentru a fi un furnizor esențial de securitate și prosperitate pentru întreaga regiune și suntem pregătiți să jucăm acest rol.
Declarația comună cu Grecia și Bulgaria reprezintă un demers în premieră. Fie că vorbim despre energia eoliană din Marea Neagră sau din Marea Adriatică, despre hidrogen, sau despre rețeaua de stații de încărcare a mașinilor electrice, avem obiective comune: să atragem investiții, să asigurăm o implementare accelerată a proiectelor și să ne transformăm economiile și societățile pentru un viitor mai sigur, mai prosper și mai verde,” a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
M. NEGOMIREANU