Auchan România își pune fotovoltaice pe magazine

Auchan România își pune fotovoltaice pe magazine

Retailerul planifică să producă energie din surse regenerabile pe 16 hipermarketuri din România, ca parte a unei colaborări la nivel de grup încheiate cu Helexia, un grup internațional specializat în tranziția energetică. Auchan Retail România își propune să reducă consumul de energie al magazinelor cu 40% și să atingă 100% utilizare a energiei electrice din surse regenerabile până în 2030. Procesul de instalare a panourilor fotovoltaice a fost recent finalizat pe 4 magazine, iar cele de pe acoperișul Auchan Coresi din Brașov sunt deja operaționale.

Cu sprijinul Helexia, Auchan Retail România urmează să echipjeze 16 magazine din întreaga țară cu panouri fotovoltaice, totalizând o capacitate de 9,1 MW. Acestea vor genera 10,4 GWh, acoperind 20% din consumul total al magazinelor și contribuind la evitarea emisiilor de aproximativ 5.800 de tone de CO2 anual. Aceste inițiative sunt aliniate cu obiectivul stabilit pentru 2030 de către Auchan Retail.

Cele 1.622 de panouri fotovoltaice de pe Auchan Coresi din Brașov furnizează aproximativ 16% din necesarul energetic al magazinului, având o putere totală de peste 665 kW. Sistemul generează energie verde și ajută la reducerea impactului negativ asupra mediului, eliminând anual peste 410 tone de emisii de CO2. Auchan intenționează să monteze peste 22.000 de panouri fotovoltaice pe marile magazine pe care le operează.

În prezent, panourile fotovoltaice sunt în proces de instalare pe magazinele Cluj Iris, Brașov Vest și Auchan Oradea, urmând să devină funcționale în curând. Următoarele hipermarketuri care vor beneficia de această tehnologie includ Auchan Baia Mare, Satu Mare, Pitești Bradu, Constanța Nord, Ploiești, Târgu Mureș, Pallady, Timișoara Sud, Pitești Găvana, Berceni, Craiova Craiovița și Timișoara Nord.

Cristian Drăghici, Director Auchan Renewable Energy, subliniază că proiectul de instalare a panourilor fotovoltaice, dezvoltat împreună cu Helexia, face parte din măsurile de eficiență energetică stabilite în cadrul Planului pentru Climat 2030, având ca scop combaterea schimbărilor climatice. Utilizarea energiei provenite din surse regenerabile reprezintă o alternativă sustenabilă pentru menținerea unui mediu mai curat, iar Auchan își propune să implementeze panouri pe 16 hipermarketuri până la sfârșitul anului 2024, generând aproximativ 10.000 MWh pe an.

Benjamin Simonis, CEO Helexia, exprimă bucuria companiei de a sprijini Auchan în atingerea obiectivelor climatice pentru 2030 și anunță extinderea portofoliului de proiecte în România, cu o capacitate instalată de 12,7 MW. În contextul crizei energetice din anul precedent și a strategiei de decarbonizare, Auchan Retail România a implementat măsuri pentru reducerea consumului energetic cu 20%. Retailerul a dezvoltat inițiative pe mai multe niveluri pentru eficiența energetică, complementare investițiilor existente în proiectele de acest gen, parte din Planul pentru Climat 2030. În plus, în 2023, Auchan România a înființat Auchan Renewable Energy, companie care se ocupă de achiziționarea și furnizarea de energie către locațiile Auchan, precum și de dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică. În premieră, în 2024, Auchan intenționează să achiziționeze energie direct de pe piața liberă pentru 3 dintre magazinele sale.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *