Michelin România a instalat o centrală fotovoltaică pentru consum propriu
Producătorul de anvelope Michelin România a comunicat finalizarea proiectului „Centrală fotovoltaică pentru consum propriu”, prin instalarea a 1.769 de panouri solare la uzina din Zalău.
Conform afirmațiilor Michelin, proiectul a fost realizat cu sprijinul grantului acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin intermediul mecanismului financiar SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”. Valoarea grantului este de 506.397 de euro, reprezentând 45% din costurile totale ale proiectului de generare a energiei pentru consumul propriu, cu o valoare totală de 1.125.327 de euro.
„Suntem încântați să anunțăm finalizarea proiectului la Zalău și să ne apropiem de atingerea unui obiectiv esențial pentru companie, acela de a reduce emisiile de carbon de la toate instalațiile noastre de producție cu 50% până în 2030, comparativ cu 2010. Vom continua să sprijinim misiunea grupului Michelin pentru un viitor sustenabil, având ca obiectiv final atingerea neutralității carbonului până în 2050”, a declarat Laurentiu Pavăl, Manager Inginerie Michelin Zalău Anvelope, responsabil cu coordonarea proiectului.
Proiectul a presupus implementarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 0.99 MW, format din 1.824 de module cu o capacitate de 545 Wp, montate pe acoperișul unei construcții din uzina Michelin Zalău Anvelope. Producția anuală estimată este de 1.041 MWh. Potrivit estimărilor, proiectul va contribui la o reducere a emisiilor de carbon cu 318 tone pe an.
Scopul principal al proiectului este generarea de energie electrică pentru consumul propriu al punctului de lucru Michelin Anvelope-ZAL, parte a Michelin România S.A., pentru valorificarea surselor regenerabile de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Grupul Michelin și-a început activitatea în România în august 2001, având în prezent peste 4.500 de angajați, trei fabrici (două la Zalău și una la Florești), o rețea comercială și un centru de servicii partajate. Din 2018, Bucureștiul a devenit centrul de coordonare pentru regiunea Europa Centrală și Asia Centrală (30 de țări).
Mihai VINTILA