Oradea folosește o staţie termică geotermală pentru încălzire

Oradea folosește o staţie termică geotermală pentru încălzire

Primăria Oradea a inaugurat recent o staţie termică geotermală, marcând un pas semnificativ în dezvoltarea energetică locală. Aceasta reprezintă o inovație în România, folosind o metodă inedită de absorbţie a energiei din apa geotermală. Staţia este dotată cu schimbătoare de căldură şi pompe de căldură, fiind construită în imediata vecinătate a sălii polivalente Arena Oradea, cu sprijin financiar acordat de Norvegia.

Beneficiarii direcţi ai acestei investiţii sunt aproximativ 4.800 de locuitori din cartierele Ceyrat şi Blajovici – Goga, cu un total de 1.600 de apartamente, și, de asemenea, noua sală polivalentă a orașului, care are o capacitate de 5.000 de locuri.

Daniel Ţigan, managerul de proiect din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională a Primăriei Oradea, a subliniat inovația proiectului: „Până acum, toate investiţiile pe geotermal se opresc la tipul schimbătoarelor de căldură, dar fiindcă partea de retur ajunge la 45 de grade folosim pompele de căldură şi astfel reuşim să mai absorbim energie, căldură, din apa geotermală şi să preparăm un agent termic la 85 de grade. Suntem singurii din ţară care aplicăm această metodă combinată. În final, apa geotermală reziduală o injectăm la temperatură mult mai joasă.”

Staţia termică include două porţiuni de reţea de agent termic, cu o lungime totală de 1 kilometru, și o altă reţea de 1,5 kilometri destinată locuitorilor din cartierul Ceyrat. De asemenea, proiectul cuprinde 400 de metri de reţea de la forajul iniţial din incinta Universităţii Oradea către staţie și către forajul de reinjecţie din cartierul Ceyrat.

Valoarea totală a proiectului Staţiei termice geotermale de pe strada Făgăraşului este de 3,8 milioane de euro, finanţată prin „Programul pentru energie în România” prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia, pentru perioada 2014 – 2021. Grantul SEE este de 1,7 milioane de euro (TVA inclus), iar Municipiul Oradea a contribuit cu 2,1 milioane de euro (TVA inclus).

Staţia termică geotermală a fost construită de o asociere de firme, Igna Construct SRL, Avril SRL și Crito Prod SRL, iar durata de implementare a proiectului a fost de 16 luni. În plus, alte două staţii termice geotermale sunt în construcţie în Oradea, în cartierele Nufărul I şi Ioşia.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *