Comisarul Thierry Breton: Ne angajăm mai mult ca niciodată să stimulăm producția europeană de panouri solare

Comisarul Thierry Breton: Ne angajăm mai mult ca niciodată să stimulăm producția europeană de panouri solare

Comisarul Thierry Breton, responsabil pentru piața internă, a găzduit în data de 1 decembrie 2023 o reuniune ministerială privind industria europeană a energiei solare fotovoltaice sub umbrela Alianței Europene pentru Industria Fotovoltaică Solară. Această întâlnire virtuală a reunit miniștri din Uniunea Europeană și Norvegia, precum și reprezentanți ai Băncii Europene de Investiții și ai sectorului fotovoltaic european.

Scopul întâlnirii a fost de a aborda provocările actuale și posibilele soluții pentru readucerea producției solare fotovoltaice în Europa. O atenție specială a fost pusă pe reducerea decalajului de costuri dintre producția importată și cea europeană și pe valorificarea producției europene. Aceasta a devenit o problemă deosebită în ultimele luni, deoarece supracapacitatea globală, care a dus la prețuri istorice scăzute ale modulelor importate, a determinat mai mulți producători europeni de fotovoltaice să reducă sau să oprească producția din cauza stocurilor în creștere.

„În 2023, vom depăși obiectivele REPowerEU privind capacitatea instalată de generare a energiei solare. Dar din cei 60 de gigawați de panouri solare care vor fi instalați, doar 3% sunt produși în Europa. Ne angajăm mai mult ca niciodată să stimulăm producția europeană de panouri solare de-a lungul întregului lanț valoric, cu condiții de reglementare și finanțare favorabile. Este o chestiune de rezistență energetică, competitivitate și locuri de muncă pentru concetățenii noștri”, a spus comisarul Thierry Breton.

Întâlnirea a abordat, de asemenea, modul de utilizare a criteriilor de atribuire non-preț, cum ar fi considerații sociale, de mediu sau de diversificare, în procesele de achiziții și licitații. În cele din urmă, comisarul Breton a anunțat lansarea unei noi Academii Solare pentru a aborda decalajul mare de competențe din sector prin proiectarea de conținut de învățare specific, cu scopul de a forma 100.000 de lucrători în următorii trei ani.

Alianța Europeană pentru Industria Fotovoltaică Solară a fost înființată în 2022 și a făcut peste 20 de proiecte de-a lungul lanțului valoric solar. Aceste proiecte ar putea furniza o parte semnificativă din obiectivul de implementare prezentat în strategia REPowerEU, vizând instalarea a 40 GW anual.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *