Slovacia va sprijini producerea și stocarea energiei electrice din energie verde

Slovacia va sprijini producerea și stocarea energiei electrice din energie verde

Ministerul Economiei al Republicii Slovace a anunțat un alt apel din Planul de Recuperare și Reziliență. Se vor sprijini proiecte pentru construirea de noi instalații pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile și pentru construirea de noi instalații pentru stocarea energiei electrice – sisteme de baterii. Din fondurile Uniunii Europene, pentru apel sunt alocate 63,74 mil. euro iar solicitanții pot primi o contribuție de maximum 2,5 până la 5 milioane euro, în funcție de tipul de proiect.

Scopul este să asigure până în 2026 cel puțin 120 MW de putere instalată nouă a echipamentelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile care vor fi conectate la sistemul electric.

Ajutor financiar nerambursabil în valoare de 63,74 milioane euro este împărțit în două părți. Fonduri în valoare de 11,74 mil. euro vor fi utilizați pentru proiecte de tip A care vizează exclusiv construirea de noi echipamente pentru producerea de energie electrică care utilizează energie solară, eoliană sau geotermală, energie din biomasă, biogaz, gaze de depozitare sau gaze din stațiile de epurare a apelor uzate. A doua parte a fondurilor în valoare de 52 milioane euro este destinat proiectelor de tip B, care, pe lângă construcția unei noi instalații de producere a energiei electrice vizează și construcția unei noi instalații de stocare a energiei electrice – un sistem de baterii.

Antreprenorii își pot implementa proiectele în toată Republica Slovacă, primind o subvenție în valoare de 45% din totalul cheltuielilor autorizate ale proiectului. Cererile pot fi depuse până la data de 15 ianuarie 2024.

Mihai VINTILĂ

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *