Sebastian Burduja: Numărul prosumatorilor în România va ajunge la 236000 până la finele anului 2025

Sebastian Burduja: Numărul prosumatorilor în România va ajunge la 236000 până la finele anului 2025

Ministrul Energiei dl. Sebastian Burduja, prezent în cadrul Climate Change Summit 2023 care a avut loc în perioada 19-20 octombrie 2023 la București, a făcut câteva declarații interesante. Prima din ele este cea legată de numărul de prosumatori din România.

„Pe ritmul actual, până la final de 2025, vorbim despre 236000 de prosumatori, iar până în 2030 de 350000 de prosumatori sau mai mult. Este cert că sunt zone din ţară în care deja reţeaua de transport, mai ales de distribuţie a energiei electrice, are probleme, are diferenţe de tensiune şi este un lucru cu care şi alte state s-au confruntat. Noi acum trebuie să evităm să facem greşelile pe care alte state le-au făcut anterior”.

A doua declarație importantă este legată de Programul Casa Verde unde conform aceluiași oficiale se mizează pe ideea de stocare a energiei pe termene scurt, mediu şi lung.

„Trebuie să ne gândim la stocare şi pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung. Mergem pe această variantă în viitoarele ediţii ale programului Casa Verde. Sigur, că pâinea şi cuţitul sunt la Ministerul Mediului, dar asta va fi abordarea şi din perspectiva noastră. În viitoarele apeluri de proiecte din Fondul pentru modernizare vom puncta în mod deosebit acele soluţii care includ stocare, cum este investiţia I din PNRR. Vom avea un apel similar pe care îl vom lansa cel mai târziu la începutul anului viitor, unde cei care includ o componentă de stocare vor fi premiaţi”.

Din cele două declarații se pot desprinde și câteva concluzii. Prima ar fi că actuala formă și metodologie de a devni prosumator se va schimba în sensul în care se va urmări mai puțin injectarea în sistem și mai mult asigurarea necesarului propriu și stocarea. A doua concluzie este că și Progamul Casa Verde se va alinia aceleiași viziuni atât prin componeta publică cât și prin cea adresată persoanelor fizice.

Mihai VINTILĂ

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *