Prosumatorul și pragul politic

Prosumatorul și pragul politic

Președintele Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu militează pentru limitarea capacităților prosumatorilor. Pornind de la ideea greșită cum că cei care își instalează panouri fotovoltaice fac acest lucru pentru bani, instalând mai mult decât este necesar.

Păi întreaga filosofie a produmatorului exact pe aceast lucru se bazează! E ca și când ai spune unui alergător de ce aleargă! Omul nu a înțeles nimic din industrie și totuși este pus politic în fruntea reglementării! Cum să ne mai dezvoltăm cu astfel de abordări ale unor oameni care nu știu care este rolul lor?

Uitați aici declarația care contravine nu numai pricipiului prosumatorilor dar și directivelor europene în domeniu:

Observ însă astăzi situații în care dacă am un consum de 5 kW aprobat prin ATR, iar acoperișul îmi permite să instalez 20 kW, instalez 20 kW și ajungem la situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poare racorda, sau dacă se racordează va avea o problemă cu rețeaua de joasă tensiune”, a explicat Niculescu, la evenimentul de lansare a Ghidului de bune practici în industria regenerabilă din România.

Va trebui impus un parg, care să țină cont de consum. Nu vrem să stopăm, să descurajăm fenomenul, dar trebuie să-l facem unul corect, eficiență energetică, nu de extra-monetizare a unei situații”, a spus Niculescu.

Cu alte cuvinte în opinia președintelui reglementator mai importante sunt importul de energie, marile companii producătoare decât o dimensionare corectă a serviciilor de transport a energiei electrice! Nu contează problemele pe care companiile de electricitate le fac prosumatorilor, nu contează timpii de zeci de luni de așteptare pentru conectare la rețea ci faptul că cei mici chipurile distrug rețeaua! Personajul nu spune nimic despre măsurile pe care ANRE ar fi trebuit să le ia pentru indeplinirea standardelor din directivele europene, unde suntem foarte întârziați și unde prin legislația actuală am birocratizat totul până la extrem, nu el e preocupat că prosumatorii răspândiți pe tot teritoriul țării vor putea lua pâinea albă de la gura hulpavilor din energie! Iată că în industrie apare acum și pragul politic.

Conform aceleiași surse în România erau 77.600 de prosumatori, la finalul lunii iunie 2023 cu o capacitate totală instalată de 973 MW.

Mihai VINTILĂ

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *