BERD finanțează cu 140 de milioane EUR Baltic Power pentru a construi primului parc eolian offshore polonez

BERD finanțează cu 140 de milioane EUR Baltic Power pentru a construi primului parc eolian offshore polonez

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sprijină dezvoltarea capacității de energie regenerabilă a Poloniei prin extinderea unui împrumut de 140 de milioane EUR către Baltic Power pentru a finanța construcția primului parc eolian offshore al țării.

Finanțarea BERD este oferită alături de cea de la un număr mare de creditori comerciali internaționali și locali, Banca Europeană de Investiții (BEI) și agenții de credit la export.

Baltic Power este un vehicul special încorporat în Polonia pentru a dezvolta, construi și opera proiectul eolian în Marea Baltică. Este deținută în comun de ORLEN, compania poloneză multi-utilități, și Northland Power, un producător independent de energie canadian cu experiență semnificativă în domeniul eolian offshore.

Daniel Obajtek, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al ORLEN, a menționat: „Ne aflăm în etapele finale ale pregătirii unui proiect la scară largă care va schimba semnificativ mixul energetic al Poloniei. Baza noastră financiară solidă și experiența internațională vastă în gestionarea proiectelor la scară largă ne echipează să gestionăm acest proces în mod eficient. În ciuda mediului extrem de dinamic, suntem pe drumul cel bun cu pregătirea proiectului Baltic Power, cu scopul de a furniza energie curată la peste 1,5 milioane de gospodării încă din 2026. Asigurarea finanțării pentru proiect demonstrează că piețele financiare au și o perspectivă pozitivă. a investițiilor strategice ale ORLEN până în 2030.”

Odată operațional, parcul eolian, care va avea o capacitate de până la 1,2 GW, este de așteptat să genereze energie electrică echivalentă cu 4.000 GWh sau aproximativ 2-3% din producția curentă de electricitate a Poloniei. Proiectul este o tranzacție de referință pentru BERD, Europa Centrală și Polonia, reprezentând un pas semnificativ în transformarea sectorului energetic al Poloniei.

Până în prezent BERD a investit peste 13 miliarde de euro în Polonia.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *