Tranziția ecologică a Africii

Tranziția ecologică a Africii

Africa se află într-o poziție unică a schimbărilor climatice până cu urgența de a trece de la dependențele energetice grele de carbon.Țările care dezvoltă o strategie clară și eficientă în această tranziție vor asigura probabil câștiguri substanțiale într-o lume în care carbonul devine din ce în ce mai costisitor, iar digitalizarea amplifică cererile de energie.

Cu toate acestea, în Africa, urgența decarbonizării nu ar trebui să umbrească necesitatea unei abordări deliberate și strategice. Soluția? O strategie de tranziție energetică pe termen lung, meticulos planificată, care respectă și utilizează resursele noastre existente. O strategie care asigură stabilitatea operațională și baze solide din punct de vedere structural pe măsură ce călătorim către un viitor mai ecologic.

Prevederea cu precizie a cererii de energie este un element esențial al sistemelor eficiente de energie. Pentru a crea un viitor mai verde, țările africane trebuie să stabilească infrastructuri solide de măsurare a energiei electrice pentru a dezvolta o înțelegere aprofundată a nevoilor de energie în timp real ale tuturor consumatorilor din întreaga rețea de energie. Acest lucru va permite operatorilor să gestioneze mai eficient partea de cerere a operațiunilor de rețea, adăugând flexibilitatea atât de necesară sistemelor de alimentare pe parcurs.

Dar un alt tip de prognoză ne atrage atenția în economia din ce în ce mai electrificată de astăzi. În Africa, cererea reală de energie electrică nu va crește treptat, ci exponențial. Extinderea digitalizării, utilizarea extinsă a datelor și producția în creștere de combustibili verzi amplifică curba cererii de energie, ceea ce înseamnă că relația dintre cererea de putere și creșterea PIB a devenit exponențială. Integrarea acestei schimbări de paradigmă în ceea ce privește creșterea în previziunile sistemului nostru de energie este un aspect esențial al manevrării tranziției ecologice.

Operatorii de sisteme de distribuție (DSO) durabili din punct de vedere financiar reprezintă piatra de bază a finanțării tranziției energetice. Ele joacă un rol esențial în a permite expedierea eficientă a energiei electrice către utilizatorii finali și contribuie la gestionarea rețelei. Fără această competență operațională, aspecte precum gestionarea cererii (DSM), stabilitatea rețelei, expedierea rapidă a energiei electrice și capacitatea de reacție ar putea scădea.

De aceea, consolidarea rezistenței lor operaționale și financiare este atât de esențială. Investițiile aparent nesemnificative în operațiunile și infrastructura la nivel de DSO pot avea un efect de undă, precipitând îmbunătățiri substanțiale ale eficienței și solvabilității generale.

Menținerea unui echilibru între producția și consumul de energie în rețeaua electrică cu cantități mari de energie regenerabilă necesită o cunoaștere complexă a numeroaselor sale componente și a modului în care acestea se completează reciproc. Orice creștere a puterii regenerabile variabile în sistem trebuie să fie asociată cu creșteri egale ale flexibilității rețelei. Pentru a face acest lucru, se poate baza pe o combinație de trei soluții: capabilități de gestionare a cererii pentru a crește flexibilitatea din partea consumatorilor, sisteme de stocare a energiei și echilibrarea tehnologiilor termice.

Identificarea celor mai potrivite tehnologii termice pentru tranziția energetică africană este imperativă. Deși generarea termică inflexibilă poate părea uneori cea mai bună opțiune pentru rularea sarcinii de bază de energie sau pentru generarea de vârf previzibilă, acestea sunt adesea nepotrivite pentru a face față transformării masive a energiei verzi care se desfășoară în următoarele decenii.

Concentrarea asupra acestor detalii mai fine permite o tranziție rapidă și eficientă către o economie net zero.

Louis STRYDOM
Director of Project and Market Development
Wärtsilä Energy in Africa

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *