Scania la primul camion care merge cu energie solară

Scania la primul camion care merge cu energie solară

Scania a testat un camion cu energie solară. Este un proiect de dezvoltare a unui camion alimentat cu energie solară, a cărui propulsie electrică este generată de celulele solare proprii ale vehiculului, amplasate într-o remorcă care este atașată unui vehicul hibrid-electric.

Primul din serie, un prototip putem spune, a fost deja predat clientului Scania, Ernst Express care îl va testa la rândul său în condiții reale de funcționare pe drumurile suedeze.

„Este o idee puțin sălbatică și nebună, deoarece vine cu o mulțime de noi sisteme și dezvoltare de hardware și software, pentru a face în siguranță gestionarea transferului de putere și gestionarea defecțiunilor. Camionul/tractorul hibrid plug-in cu toate „sistemele obișnuite” (de stocare a energiei de 100 kWh) este conectat la remorcă cu baterii suplimentare, care au o capacitate de stocare a energiei de 200 kWh și acționează ca o „bancă de putere” pentru camion, iar acestea sunt conectați la cutia de panouri solare care încarcă banca de energie”, a detaliat pentru siteul scania.com, Eric Falkgrim care este managerul de proiect al dezvoltării camioanelor cu energie solară.

Din estimările de până acum folosirea comercială a acestui tip de camion va mai lua câțiva ani până se va pune în practică dar perspectivele pe termen lung ale tehnologiei cu celule solare sunt foarte bune.

Proiectul este rezultatul unei colaborări de cercetare pe o perioadă de doi ani, în care sunt implicați Scania, Universitatea Uppsala, Eksjö Maskin & Truck, Midsummer, Ernsts Express și Dalakraft.

Mihai VINTILĂ

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *