Fondul pentru Modernizare în tranziția energetică a României

Fondul pentru Modernizare în tranziția energetică a României

Fondul de Modernizare are o alocare de peste 13 miliarde de lei și vizează tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin încurajarea investițiilor în surse regenerabile de energie. Fondul este instrumentul cheie de finanțare instituit, pentru perioada 2021-2030, prin art. 10d din Directiva 2003/87/CE (Directiva EU- ETS) pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice care prevăd îmbunătățiri în eficiență energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la prețul pieței mai mic de 60% din media UE (10 state).

Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Pentru Fondul pentru Modernizare avem cea mai mare șansă de dezvoltare pe care România o are în istoria recentă și nu greșesc dacă spun că Ministerul Energiei gestionează cea mai importantă investiție pentru viitorul României și România Viitorului. Ideea acestui eveniment s-a născut din dorința de a lua cele mai bune propuneri din piață”.

Cele șapte programe cheie ale fondului de modernizare sunt: surse de energie regenerabile și depozitare de energie; înlocuirea cărbunelor și echilibrarea rețelei; modernizarea și construcția de noi secțiuni de infrastructură energetică; hidrogen verde; cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termie; energie nucleară; eficiența energetică în facilitățile industriale incluse în EU-ETS și biocombustibili.

M. NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *