Raportul EGEC. Potențialul geotermal al Europei în creștere în 2022

Raportul EGEC. Potențialul geotermal al Europei în creștere în 2022

A fost dat publicității principalul raport referitor la piața geotermală – Raportul de piață al EGEC. Acesta face o evaluare aprofundată a evoluția industriei geotermale în anul 2022. Publicația la care facem referire, Raportul EGEC Geothermal Market, este una din cele mai serioase surse de informare din domeniu și acoperă informații din zone de influență în piata geotermala.

Evoluțiile pieței energiei geotermale din ultimele luni în Europa au dovedit încă o dată rolul esențial al energiei geotermale în îmbunătățirea securității energetice cu încălzire, răcire și electricitate la prețuri accesibile, pe lângă eficacitatea sa bine stabilită în reducerea emisiilor. Iarna trecută, energia geotermală a furnizat încălzire curată pentru mai mult de 10 milioane de cetățeni din Europa, a afirmat Philippe Dumas.

Raportul oferă perspective captivante asupra tendințelor emergente ale pieței, previziunile până în 2030 și progresele tehnologice care modelează sectorul geotermal. În fiecare an, raportul se concentrează pe un aspect specific al tehnologiei geotermale, scufundându-se adânc în cele mai recente evoluții și inovații.

În ediția din 2022, Raportul EGEC oferă o serie de perspective precum:

Sărbătorirea a 110 ani de energie geotermală (1913-2023): O piatră de hotar semnificativă, 2023 marchează cea de-a 110-a aniversarea primei centrale geotermale din 1913 Larderello, Italia. Cea mai veche centrală de energie geotermală centrală este în funcțiune este din 1986. În 2022, 142 de centrale geotermale sunt în funcțiune cu o capacitate instalată de aproximativ 3,5 GWe și generând peste 22 TWh. Factorul de capacitate medie de-a lungul anului a fost de 79%, cea mai mare dintre toate sursele de electricitate.

Creștere continuă a sistemelor geotermale de încălzire și răcire: În 2022, extinderea sistemele geotermale de termoficare și răcire a persistat. Până la sfârșitul anului, erau operaționale 395 sisteme — o creștere de 14% față de 2021. Sunt peste 300 de proiecte în curs de dezvoltare.

În toată Europa, ne așteptăm să fie forate peste 30 de puțuri în următorii 3 până la 5 ani pentru energie geotermală. Peste 100 de sonde vor fi forate pentru proiecte de încălzire în următorii ani.

Vânzări record de sisteme de pompe de căldură geotermale în 2022: Anul 2022 a fost martorul unui ridicat în volumul vânzărilor de sisteme de pompe de căldură geotermale, depășind recordul anterior stabilit în 2021.

Cu peste 141.300 de sisteme GHP instalate, vânzările în 2022 au fost cu 17% mai mari decât anul precedent. Această tendința ascendentă a fost deja confirmată în primul trimestru al anului 2023, în special în Germania și Suedia. Peste 2,19 milioane de pompe de căldură geotermale sunt în funcțiune în Europa în acest moment.

Mihai VINTILĂ

Sursa – Raportul EGEC Geothermal Market 2022.

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *