Accelerarea implementării energiei regenerabile în țările din Africa de Vest

O schimbare de strategie în favoarea surselor regenerabile va aduce avantaje economice semnificative pe măsură ce sistemele de energie sunt extinse.
Vorbind săptămâna trecută la Forumul de tranziție energetică din Africa de Vest de la Dakar, în prezența factorilor cheie de decizie în domeniul energiei, experții de la Wärtsilä au împărtășit perspectivele cu privire la impactul pe care îl vor avea sursele regenerabile asupra costului, flexibilității și stabilității sistemului energetic în Africa de Vest.
Ei au prezentat rezultatele celui mai recent studiu care investighează expansiunea optimă a sistemului de alimentare din Senegal. Studiul a arătat că accelerarea implementării energiei regenerabile dincolo de ceea ce este planificat în prezent va duce la economii uimitoare de 700 de milioane de dolari până în 2035, în primul rând din cauza scăderii masive a costurilor cu combustibilul pe care le va genera. De asemenea, sunt așteptate economii semnificative de costuri în alte țări din Africa de Vest care aleg să-și concentreze investițiile pe surse regenerabile, susținute de generarea flexibilă de energie.
Folosind tehnici de ultimă generație de modelare a sistemelor de alimentare, Wärtsilä ajută autoritățile energetice din întreaga lume să identifice și să modeleze strategii energetice optime. Compania a dobândit o experiență considerabilă pe piețele energetice africane prin livrarea a peste 200 de centrale electrice în 46 de țări africane, pentru o capacitate totală de 7,6 GW.
„Am organizat acest forum pentru a aborda întrebări stringente cu care se confruntă astăzi autoritățile energetice din Senegal, Guineea sau Mauritania, începând cu ponderea relativă pe care ar trebui să o aibă energia regenerabilă în mixul lor de energie. Câtă energie regenerabilă ar trebui să construiască, cât de repede și cu ce cost? Cât de multă capacitate de energie flexibilă va fi necesară pentru a asigura stabilitatea rețelei, în timp ce găzduiește o cantitate tot mai mare de energie regenerabilă intermitentă? Răspunsul la aceste întrebări este crucial pentru a-și pregăti strategiile energetice în viitor”, a explicat Marc Thiriet, director Africa la Wärtsilä Energy.
Calea către sisteme electrice fără carbon în Africa de Vest
Calea către decarbonizarea sistemului energetic este destul de asemănătoare peste tot în lume. Primul pas este adăugarea combinației potrivite de surse regenerabile, echilibrarea centralelor electrice și a capacității de stocare, în același timp eliminarea treptată a centralelor electrice inflexibile. Al doilea pas este transformarea centralelor electrice cu motoare flexibile care funcționează pe gaz natural pentru a funcționa cu combustibili durabili, etapă în care sistemul de alimentare nu va mai avea deloc nevoie de combustibili fosili.