McKinsey. România are un potențial de piață de peste 30 de miliarde de euro până în anul 2040

McKinsey. România are un potențial de piață de peste 30 de miliarde de euro până în anul 2040

McKinsey & Company România într-un studiu recent estimează că potențialul pieței de energie verde, luând în calcul doar panourile solare, pompele de căldură și tipuri de izolație, va ajunge la peste 30 de miliarde de euro până în anul 2040.

Conform studiului se estimează că avem costuri pentru instalarea unui sistem cu panouri fotovoltaice în medie de 1.200-1.400 euro pe fiecare kW și pot ajunge până la 15.000 de euro pentru instalațiile mari. Având în vedere creșterea constantă a cheluielilor pentru energie mulți români care își doresc soluții energetice verzi. Ei au în vedere adăugarea unei pompe de căldură pentru a înlocui încălzirea pe gaz, precum și a unei baterii pentru a stoca excesul de producție de energie electrică, care pot aduce un cost suplimentar la investiția inițială de peste 20.000 de euro.

Băncile din România au posibilitatea de a suplini deficitul de finanțare, venind în întâmpinarea clienților cu oferte speciale de creditare, reușind în același timp să își atingă propriile obiective de sustenabilitate și creștere. Actualele oferte de împrumuturi dedicate consumatorilor pentru finanțarea soluțiilor de energie verde sunt limitate la credite de consum cu o durată de finanțare de până la 5 ani și dobânzi ridicate, comparativ cu alte tipuri de credite, și prea puțin personalizate pentru nevoile pe care le acoperă.

Pentru a atinge obiectivul UE de a deveni neutră din punct de vedere energetic până în 2050, toate statele membre, inclusiv România, vor trebui să renunțe la orice sisteme energetice care emit gaze cu efect de seră și să adopte soluții prietenoase cu mediul.

Pentru a încuraja tranziția către energie verde, Guvernul României a introdus o serie de subvenții care le permit consumatorilor să adopte măsuri și soluții mai ecologice: TVA de 5% în loc de 19% pentru pompe de căldură și panouri fotovoltaice, precum și o subvenție de până la 4.000 de euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Bugetul pentru 2023 prevede însă doar puțin peste 80.000 de astfel de subvenții oferite. Acestora li s-ar putea adăuga un buget suplimentar de aproximativ 250 de milioane de euro prin programul RePowerEU, ce ar oferi subvenții de până la 5.000 de euro.

În prezent, statul român se angajează să ofere subvenții în valoare de peste 300 de milioane de euro prin programul Casa Verde, explorând însă opțiuni de finanțare suplimentare de până la 250 de milioane de euro prin programul european RePowerEU. Aceste subvenții sunt însă dedicate, deocamdată, exclusiv achiziționării și instalării de panouri fotovoltaice.

Mihai NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *