Croația vrea eoliene în Marea Adriatică

Croația vrea eoliene în Marea Adriatică

Croația vrea să folosească resursele de vânt din Marea Adriatică, potrivit unui raport intitulat Plan de acțiune pentru absorbția surselor de energie regenerabilă offshore în Croația, lansat la Zagreb și finanțat de BERD.

Raportul coordonat de Asociația Surselor de Energie Regenerabilă din Croația (RES Croația), identifică zonele din Marea Adriatică potrivite pentru generarea de energie regenerabilă, în special eoliană, care ar putea depăși cu mult capacitatea actuală de energie regenerabilă pe uscat a țării și ar putea atinge niveluri comparabile cu întreaga capacitate de energie eoliană offshore a Europei.

Studiul a identificat peste 29.000 km² de suprafață offshore disponibile pentru surse regenerabile, inclusiv eoliene offshore (atât cu fund fix, cât și plutitoare) și centrale fotovoltaice plutitoare. Aceasta include mai multe zone cu impact redus din partea de nord a Mării Adriatice, unde ar putea fi instalată până la 25 GW de capacitate eoliană offshore.

Studiul recomandă elaborarea unui plan național de spațiu maritim pentru dezvoltatorii de energie regenerabilă si identifică zone suplimentare cu impact mediu cu un potențial semnificativ de până la 32 GW.

Mihai VINTILĂ

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *