Finalizarea lucrarilor la investitia Portile de Fier I

Finalizarea lucrarilor la investitia Portile de Fier I

Hidroelectrica a recepționat la final de martie 2023 investiția „Măsuri de protecție suplimentară a disipatorului barajului deversor Porțile de Fier I”, a cărei valoare se ridică la 82,7 milioane de lei. Lucrările au fost necesare pentru creșterea duratei de viață a deversorului barajului Porțile de Fier I și pentru prevenirea degradării pintenului aval al disipatorului.

”Contractul pentru realizarea investiției s-a derulat pe o perioadă de doi ani, realizarea efectivă a lucrărilor în amplasament necesitând 6 luni – a declarat Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica. Vorbim de o intervenție complexă la acest obiectiv, intervenție care a necesitat experiență și competențe tehnice ridicate. Este o realizare importantă, care demonstrează angajamentul Hidroelectrica de a dezvolta și moderniza infrastructura energetică a României și pentru a asigura un sistem energetic durabil și sigur pentru generațiile viitoare.”

Lucrările au fost realizate în comun de către beneficiarii român și sârb ai amenajării SHEN Porțile de Fier I, în conformitate cu prevederile acordurilor dintre cele două state. Soluția propusă a urmărit prevenirea degradării disipatorului, prin implementarea unor tehnologii moderne și inovatoare.

Barajul deversor Porțile de Fier I, situat pe Dunăre la km 943, aval de localitatea Șip, de pe malul drept, și amonte de localitatea Gura Văii, de pe malul stâng, a fost construit de România în colaborare cu Republica Serbia și face parte din Sistemul Hidroenergetic și de Navigație (SHEN) Porțile de Fier I.

Disipatorul de energie al barajului deversor Porțile de Fier I este de tip cilindric fără dinți și are o lungime de 31,15 m, iar talpa disipatorului este fundată la cota 20,00 mdMA în câmpurile 8 ÷10 și la cota 23,00 mdMA în câmpurile 11 ÷14.

Mihai NEGOMIREANU

NaturEnergy

Portalul energiilor alternative din România. Informații despre tehnologii, târguri și expoziții, opinii ale specialiștilor din domeniu, cele mai noi date despre companii. Punem accent pe tot ce trebuie știut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *