EVENIMENTE


NaturEnergy » Alte stiri
Alte stiri

Nu ai casa izolata? Statul iti da pana la 40000 de lei daca folosesti materiale ecologice!

In data de 12 ianuarie 2017 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 34 Ordinul MMAP nr. 2.425/2016 pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice, beneficiari persoane fizice. Desi acesta este teoretic deja aplicabil, in realitate autoritatile nu au stabilit inca perioada in care cetatenii isi vor putea inscrie solicitarile.

Cu ajutorul acestui program denumit sugestiv “Casa Verde Plus” – dupa ce “Casa Verde” a avut un succes real printre romanii care apreciaza energia provenita din surse regenerabile si vor sa protejeze astfel natura prin reducerea utilizarii combustibililor fosili – autoritatile romane din cadrul Ministerului Mediului intentioneaza sa sprijine cetatenii romani persoane fizice si juridice in demersurile lor de a-si izola locuintele cu materiale ecologice, insa limitat la parter si doua etaje, locuinte existente sau in curs de construire.

Schema de sprijin pentru certificatele verzi a fost aprobata 

Comisia Europeana a anuntat in data de 19 Decembrie decizia sa de a nu formula obiectiuni in ceea ce priveste intentia Romaniei de a aduce modificari asupra schemei de sprijin pentru acordarea certificatelor verzi, promovand astfel energia provenita din surse regenerabile.

 
Decizia a fost luata pe 16 Decembrie, la trei saptamani dupa ce Guvernul de la Bucuresti a trimis catre Comisia Europeana notificarile. Schema de sprijin a energiei regenerabile prin certificate verzi a fost aprobata in luna Iulie 2011, cu scopul declarat de a ajuta Romania sa isi atinga pana in 2020 tinta de 20 % energie regenerabila.

Sase surse neasteptate de energie regenerabila

Cand vine vorba despre energie regenerabila, cea fotovoltaica si eoliana intotdeauna sunt in centrul discutiei, dar si alte forme de energie verde, precum cea geotermala sau hidroenergia primesc ceva atentie. Ceea ce nu stiu multi este ca in lume se folosesc multe alte surse de energie regenerabila, mai putin cunoscute, insa la fel de eficiente si toate avand acelasi scop nobil: sa compenseze emisiile de dioxid de carbon eliberate in urma arderii de combustibili fosili. Proiecte mai mici includ pamantul si microbii ca sursa de energie, iar cele mai mari implica depozite subterane de magma lichida si chiar urmele de pasi ai oamenilor pentru a dezvolta energie care altminteri ar fi risipita.

Autoritatile romane nu mai sprijina energia regenerabila

Autoritatile romane nu mai sprijina energia regenerabilaMinistrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat recent ca schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila va trebui din nou ajustata, deoarece tara noastra nu isi mai permite sa sustina alte investitii in acest sens.

Astfel, guvernul nu va mai incuraja in anii urmatori alte proiecte de energie verde, iar aceasta masura a fost luata pe fondul primelor discutii referitoare la strategia energetica a Romaniei si la unele modificari in aplicarea sa.

Consumul de electricitate la nivel national, in scadere

Consumul de energie la nivel national, in scadereUn raport recent emis de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei arata ca in anul 2013 in Romania consumul de electricitate a fost de circa 49 de TWh, fata de 52.3 TWh cat s-au consumat in 2012, asadar cu 5% mai putin de la an la an.
Raportul se refera la piata de electicitate la nivel national, iar un alt aspect important cuprins in document priveste productia de energie, care a scazut si ea, usor insa, cu numai 2 procente. 55,7 TWh s-au produs in 2013 la noi in tara, in schimb exporturile aproape ca s-au dublat fata de 2012, ajungand la 2.4 TWh. Pe de alta parte, importurile au scazut vertiginos, cu 67 de procente, la aproximativ 0.45%.


PARTENERI MEDIA
DK ExpoAt this moment you do not support Flash Player 9. We're sorry.

Real Time Web Analytics Solutie web: Open Web Design